[O2] Dziwne dźwięki przy skręconych kołach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WaRo58
    Classic
    • 2008
    • 16

Co do trwałości tych żarówek to forum autokącika był poruszany ten temat.
    Tak w skrócie jeden z użytkowników narzekał, że wytrzymują mu około miesiąca. Z tym, że miał dorobioną instalację na przekaźnikach do świateł mijania (ok 14,2V na żarówkach), co dosyć skutecznie skróciło trwałość żarówek.

[ Dodano: Pią 01 Lut, 08 10:56 ]
    [ Dodano: Pią 01 Lut, 08 10:53 ]
    1. aciu =============> H4 - 4 szt. H3 - 2 szt.
    2. Babka_Kiepska ======> H4 - 2 szt.
    3. lukas_ig ===========> H4 - 2 szt.
    4. JaroSz ============> H4 - 4 szt., H3 - 2 szt.
    5. Sosna ============> H1 - 2 szt.
    6. Jareczek 71=========> H1 - 2 szt, H7 - 2 szt
    7. adamn============> H7 - 2 szt
  • heron
    Drive
    S_OCP Member
    • 2007
    • 41

Witam wszystkich.

Moją octą ciesze się dopiero od 3 tygodni i juz sie zaczynam martwić. Mianowicie zauważyłem, że czasem w trakcie wolnego poruszania sie po parkingu (nie tylko, ale wtedy najłatwiej to się zauważa) ze skręconymi kołami słychac wyraźne tarcie. Trudno mi to zlokalizować (przód, tył), ale skoro słychać tylko przy skręconych kołach to sądzę, że przód. Brzmi to jakbym coś ciągnął po nawierzchni, jakby jakiś element metalowy ocierał o coś.
    Ostatnio miałem to po wjechaniu na stacje benzynową. Silnik był już ciepły, jakies 12 kilometrów przejechane. Zatrzymałem się na chwile aby się rozejrzeć, ruszam, skręcając i ku mej panice słysze to tarcie. Utrzymywało się tak długo jak długo miałem koła skręcone. Potem kawałek prosto - cisza, skręt kół i znowu to tarcie. Obrotów miałem między 1000 a 2000.

Sorry za przydługi post, ale chciałem to dokładnie opisać. Czy ktoś się z takim czymś spotkał? Co to jest, czy groźne i jak się tego pozbyć?
    Mam nadzieje, że ktoś będzie w stanie pomóc...
    Pozdro,
    Heron

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

heron, to są najprawdopodobniej opony mogą być głośne

Komentarz

• heron
        Drive
        S_OCP Member
        • 2007
        • 41

Zamieszczone przez djczas
        heron, to są najprawdopodobniej opony mogą być głośne
        Djczas, wierz mi to nie opony. Myśle, że rozpoznałbym taki dźwięk. Poza tym to nie zdaża się zawsze przy skręconych kołach i powolnej jeździe powiedzmy po parkingu. Czasem to słychać a czasem nie przy tej samej prędkości i stopniu skręcenia kół....
        Pozdro,
        Heron

Komentarz

• adamn
          Drive
          S_OCP Member
          • 2006
          • 99

Sprawdziłbym czy tarcie nie pochodzi od przednich hamulców.

W przypadku jak klocki hamulcowe za mało sie cofają mogą obcierać lub piszczeć, zwłaszcza przy skręconych kolach.
          Delikatne hamowanie oraz mały przebieg sprzyja takim sytuacjom.

Spróbuj następnym razem delikatnie nacisnąć hamulec przy skręconych kołach jak będziesz słyszał te dźwięki.
          Jeśli tarcie zniknie lub wyciszy się to wina leży w niedostatecznie cofających sie klockach hamulcowych z przodu

Komentarz

• heron
            Drive
            S_OCP Member
            • 2007
            • 41

Zamieszczone przez adamn
            W przypadku jak klocki hamulcowe za mało sie cofają mogą obcierać lub piszczeć, zwłaszcza przy skręconych kolach.
            A jaki związek ma skręcenie kół z obcieraniem klocków, że tak naiwnie zapytam?

Zamieszczone przez adamn
            Spróbuj następnym razem delikatnie nacisnąć hamulec przy skręconych kołach jak będziesz słyszał te dźwięki.
            Jeśli tarcie zniknie lub wyciszy się to wina leży w niedostatecznie cofających sie klockach hamulcowych z przodu
            Depnąłem o ile pamietam i nie pomogło. Ale spróbuje jeszcz raz dla pewności.
            Pozdro,
            Heron

Komentarz

• adamn
              Drive
              S_OCP Member
              • 2006
              • 99

Zamieszczone przez heron
              Zamieszczone przez adamn
              A jaki związek ma skręcenie kół z obcieraniem klocków, że tak naiwnie zapytam?
              zacisk hamulcowy nie jest mocowany na sztywno do tarczy, ale ma możliwość przesuwania się osiowo względem tarczy hamulcowej.
              Podczas skrętu działa na niego siła odśrodkowa i przy niedostatecznej odległości pomiędzy tarczą a klockami może to powodować nieprzyjemne odgłosy, zazwyczaj piski.

Proszę poprawcie mnie jeśli sie mylę

Komentarz

Pracuję...